Open dag Baggerdepot IJsseloog

20 mei 2017. Vorige week toen we met z’n viertjes een paar dagen met de boot weggingen, voeren we langs het Baggerdepot IJsseloog. Dat doen we eigenlijk altijd, maar dit keer zei Steven dat hij zo graag eens binnen wilde kijken in het oog. Het IJsseloog is een baggerspecie depot van de Rijkswaterstaat en daar mag je normaliter niet binnenkomen. Toen we terugkwamen in de haven na een heerlijk weekend Enkhuizen, zag ik dat er een open dag van het Baggerdepot zat aan te komen. Een week later op 20 mei 2017. Dit vond iedereen een leuk idee om heen te gaan.

Vrijdagmiddag uit school gingen Steven en ik alvast naar de haven met allerlei etenswaren, kleding en toiletartikelen omdat we ook hadden besloten om een paar nachtjes op de boot te blijven. ’s Avonds kwam Jan ook. Donna was er dit keer niet bij, want zij had haar eigen weekeind met haar vriendin Kaitlyn en haar gezin.

Aan de monding van de IJssel in het Ketelmeer, tussen de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland, ligt baggerspeciedepot IJsseloog. Het depot dankt zijn naam aan de vorm en de ligging. Het lijkt vanuit de lucht op een oog.

IJsseloog-natuur-OpenTopo

Rijkswaterstaat beheert meerdere baggerspeciedepots (5 stuks in totaal) waarbij depot Averijhaven wordt ontmanteld en de baggerspecie en de staalslakken (bijproduct van de staalindustrie) zullen naar het IJsseloog worden gebracht en zullen daar veilig worden opgeslagen. Dit zal gaan gebeuren vanaf 2019 en vermoedelijk beëindigd worden in 2023.

Speciaal voor geïnteresseerden hebben ze een open dag gehouden om e.e.a. te vertellen en om ook de locatie en het mooie natuurgebied eromheen te laten zien. ’s Ochtends vroeg met heel mooi weer stapten we op de passagiersboot om ons richting het IJsseloog te brengen. Onderweg zagen we zeilboten die met een lekker windje het Ketelmeer af gingen.

Een presentatie over het project en daarna een opdeling in groepen. Een groep voor de technische rondleiding en eentje voor de natuurwandeltocht. De technische rondleiding hebben wij gedaan.

Net na de middag voeren we weer terug om daar in de haven lekker te gaan eten en de middag door te brengen. Nog wat boodschappen doen voor de avondmaaltijd (spaghetti met gehaktsaus) en wat klusjes op de boot.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s