Informatief lezen

12 juni 2017. Het weekend is weer achter de rug en het was weer top. Heerlijk weer en zondag hebben Jan en ik genoten bij onze boot. Eerst wat geklust en daarna lekker een drankje met borrelhapjes genomen bij het restaurant naast de haven. Genietmomentje.

Vanochtend was het vroeg op. Donna (groep 8) gaat op schoolkamp voor een drietal dagen. Ze gaan naar Stay Okay in Heeg (Friesland). Ze verblijven in een Hostel en de activiteiten die ze gaan ondernemen bevinden zich allemaal rond en in het water. Ik hoop dat ze genieten.

IMG_1983

Ze hebben er allemaal zin in. Morgen moeten er nog hapjes naar school die dan weer door docenten meegenomen worden naar Heeg. Ze gaan ze gebruiken bij de bonte avond.

En dan is het weer rustig thuis en back to basic. Wasje erin en de strijk wegwerken. Opruimen na het weekend en eten voorbereiden. En vandaag ga ik de administratie bijwerken. Ik heb namelijk mijn administratie niet netjes in een map en dit is wel handig wanneer e.e.a. opgezocht moet worden. Daarbij komen ook een aantal bladen naar boven die bekeken en beoordeeld worden of ze weg mogen. In het magazine van de Rabobank Amersfoort Eemland staan een aantal interessante artikelen waaronder:

“Slimmer omgaan met ons voedsel – weg met de verspilling”. We gooien per persoon gemiddeld 50 kilo aan eten weg per jaar. Dat is 14 procent van het eten dat we kopen en dat vind ik heel veel. De Verspillingsfabriek is een initiatief van Bob Hutten. Ze maken soepen, sauzen en stoofschotels uit restproducten. Hij geeft aan dat onze voeding zo goedkoop is dat we het heel makkelijk weg gooien. De producten van De Verspillingsfabriek liggen onder de merknaam Barstensvol bij verschillende supermarkten in de schappen en hopelijk in de toekomst overal te verkrijgen. Ik vind dit een super initiatief.

“Mode-industrie is in 2030 duurzaam”. Gaat erover dat de productie van kleding tot de meest vervuilende industrieën ter wereld behoort. En dat dit moet veranderen. Er staat onder andere in dat voor de productie van 1 katoenen t-shirt er 2700 liter water nodig is. En dan hebben ze het nog niet eens over alle chemicaliën en meststoffen die worden gebruikt om katoenplanten te laten groeien en de hectares land die nodig zijn voor het verbouwen van katoen. Ik heb op Netflix de documentaire “The True Cost” gezien die ook gaat over onze weeggooimaatschappij en de goedkope kledingindustrie. En wist je dat ongeveer 60 procent van de modeaccessoires gemaakt is van acryl. Deze synthetische wollen breistof heeft een enorme impact op het milieu en is niet te recyclen. Inmiddels is er wel een alternatief, namelijk polylana, die dezelfde eigenschappen heeft als acryl maar een aanzienlijke impact op het milieu.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s